تلویزیون OLED بخریم یا QLED ؟ ال‌جی یا سامسونگ، کدام بهتر است؟

دو فناوری اولد (OLED) و کیولد (QLED) مربوط به دو شرکت ال‌جی و سامسونگ، عمده بازار ساخت تلویزیون را به خود اختصاص داده‌اند. برای بسیاری این پرسش مطرح است که از میان این دو تلویزیون و برند باید کدام را بخریم و اینکه ال‌جی بهتر است یا سامسونگ؟ دو فناوری OLED و QLED هر یک دارای ویژگی‌ها و متعاقباً مزایا و معایب خود هستند که همین موضوه انتخاب تلویزیون بهتر را مشکل می کند. در این مقاله قصد داریم با ارائه یک راهنمای خرید، شما را در انتخاب از میان این دو مدل تلویزیون کمک کنیم.

مقایسه‌ای کوتاه میان OLED و QLED

  • اولد به معنای دیود‌های ساطع کننده نور است.
  • کیولد (QLED) بر اساس گفته شرکت سامسونگ، ال‌ای‌دی (LED) دارای نقطه‌های کوانتومی یا کوانتوم دات است.
  • فناوری ساخت اولد (OLED) با فناوری ساخت LCD بسیار متفاوت است.
  • کیولد (QLED) در واقع یک نوع LED LCD یا ال سی دی دارای چراخ‌های ال ای دی است که در آن یک لایه از نقاط کوانتومی به پنل ساندویچی LCD اضافه شده است
  • در اولد (OLED)، هر پیکسل قادر به تولید نور است.
  • کیولد (QLED) به مانند LCD برای نور مورد نیاز به از نور پس زمینه LED بهره می‌برد.

کیولد (OLED) چیست؟

کوانتوم دات‌های به کار رفته در تلویزیون‌های QLED سامسونگ در واقع مولکول‌های میکروسکوپی هستند که وقتی نور به آن‌ها برخورد می‌کند، هر یک نور منحصر به فردی تولید می‌کنند. در تلویزیون‌های کیولد، این نقاط داخل یک غشا نگهداری می‌شوند و نوری که به آن تابیده می‌شود توسط یک LED با نور پس زمینه تأمین می‌شود. نور برای تشکیل تصویر، بعد از گذر از نقاط کوانتومی از چند لایه دیگر مانند لایه کریستال مایع یا همان LCD عبور می‌کند.

بیشتر بخوانید: کیو ال ای دی QLED چیست؟ فناوری جدید تلویزیون های سامسونگ

شرکت سامسونگ از سال 2015 مشغول به استفاده از نقاط کوانتومی در ساخت تلویزیون‌های LCD خود است و در سال 2017 با یک حربه تبلیغاتی اقدام به نام گذاری آن‌ها تحت عنوان QLED کرد.

کیولد (OLED) چیست؟

اولد (OLED) چیست؟

ال سی دی (LCD) سال‌های سال است که فناوری غالب در ساخت تلویزیون‌های فلت یا تخت است. ال سی دی‌ها در مقایسه با اولد (OLED) به ویژه در اندازه‌های بزرگ، ارزان‌تر هستند و تقریباً تمامی شرکت‌های تولید کننده تلویزیون نسبت به تولید آن اقدام می‌کنند. اولد‌ها برای تولید نور از نور پس زمینه LED استفاده نیم کنند. در عوض نور توسط میلیون‌های ریزپیکسل اولد تولید می‌شوند. برندهایی مانند پاناسونیک و فیلیپس هم به ساخت تلویزیون‌های اولد مشغول هستند اما همگی از پنل‌های ساخت شرکت ال‌جی استفاده می‌کنند.

بیشتر بخوانید: مزایا و معایب تلویزیون های اولد | تلویزیون OLED چیست ؟

مقایسه OLED و QLED از نظر کیفیت تصویر؟ کدام بهتر است؟

کیفیت تصویر تلویزیون‌های کیولد در مقایسه با اولدها، بیشتر متغیر است. در پاسخ به پرسش مبنی بر اینکه تلویزیون OLED بخریم یا QLED باید عنوان داشت که مهم‌ترین نکته در خصوص کیفیت تصویر این دو فناوری این است که کیفیت تصویر در تلویزیون‌های کولد متغیر و در تلویزیون‌های اولد ثابت است. هر چقدر برای تلویزیون کیولد خرج کنید به همان میزان هم آش خواهید خورد. در تلویزیون‌های QLED بهبود کیفیت ارتباط چندانی با نقاط کوانتومی ندارد و در عوض در نتیجه استفاده از نور دهی موضعی فول که در آن تمامی LED‌ها در سرتاسر پشت پنل LCD چیده شده‌اند، این اتفاق رخ می‌دهد.

تلویزیون‌های نوع کیولد که از این نوع LED بهره برده‌اند دارای زاویه دید و کیفیت تصویر بهتری هستند. از سوی دیگر، تمامی تلویزیون‌های اولد تقریباً دارای کیفیت تصویر مشابه و خارق‌العاده‌ای هستند. میان انواع مختلف اولدها هم تفاوت‌هایی وجود دارد اما بسیار جزئی بوده و به بزرگی تفاوت‌های میان کیولد‌ها نیست.

تلویزیون‌های OLED دارای کنتراست و سطح رنگ سیاه بهتری هستند. سطح رنگ سیاه یکی از مهم‌ترین فاکتورها در تعیین کیفیت تصویر است. در پاسخ به پرسش مبنی بر اینکه تلویزیون OLED بخریم یا QLED باید عنوان داشت که از آنجایی که در تلویزیون‌های اولد، هر پیکسل کارکردی جداگانه از پیکسل‌های دیگر دارد، برای تولید رنگ سیاه به طور کامل خاموش می‌شوند و از این رو بهترین کیفیت را در تولید رنگ سیاه به دست می‌دهد و دارای یک کنتراست بی نهایت هستند.

بهترین نوع کیولد‌ها (QLED) یعنی دارای نور دهی موضعی کامل (فول) نیز قادر نخواهند بود که جلوی انتشار نور به طور کامل را بگیرند و در هر صورت مقداری نور عبور خواهد کرد و به همین دلیل هم کیفیت رنگ سیاه به سمت خاکستری میل می‌کند.

مقایسه OLED و QLED از نظر کیفیت تصویر؟ کدام بهتر است؟

تصویر در تلویزیون‌های کیولد، روشن‌تر است. تلویزیون‌های QLED در مقایسه با OLED دارای روشنایی بهتری هستند که در محیط‌های روشن خود مزیت بسیار بزرگی محسوب می‌شود. تلویزیون‌های اولد در بسیاری از فضا‌های روشن، تصویر با روشنایی مناسبی را به دست خواهند داد. کنتراست خارق‌العاده اولدها این اجازه را به آن‌ها می‌دهد تا کیفیت بهتری از HDR را به نمایش بگذارند.

بیشتر بخوانید: چرا باید تلویزیون ال جی بخریم؟ 10 دلیل برای خرید تلویزیون ال جی

تلویزیون‌های اولد یکنواختی تصویر و زاویه دید بهتری دارند. در تلویزیون‌های LCD و متعاقباً کیولد ها، نقاط مختلفی از تصویر ممکن است به کل دارای روشنایی‌های متفاوتی باشند و ساختار نور پس زمینه در برخی از محتوا دیده شود. تقریباً تمامی انواع LCD‌ها دارای زاویه دید محدود هستند. به طوری که د زاویه دید غیرمستقیم شاهد از دست رفتن روشنایی و رنگ خواهیم بود. تلویزیون‌های اولد از این نظر یکنواختی عالی از تمامی زوایا دارند.

رزولوشن، رنگ، پردازش تصاویر و دیگر فاکتورهای مربوط به کیفیت تصویر تقریباً یکسان است. بسیاری از اولدها و کیولد‌ها از نظر رزولوشن مشابه هستند هیچ یک از این دو برتری خاصی در خصوص رنگ و پردازش ویدیو ندارند.

تلویزیون‌های کیولد؛ کوچک، بزرگ و ارزان

در پاسخ به پرسش مبنی بر اینکه تلویزیون OLED بخریم یا QLED باید عنوان داشت که تلویزیون‌های OLED تنها در چهار اندازه 55، 65، 77 و 88 اینچ در بازار موجود هستند که اخیراً در اندازه 49 اینچ هم روانه بازار شده‌اند. از آنجایی که تلویزیون‌های اولد 77 و 88 اینچ بسیار گران تمام خواهند شد، در واقع تنها سه اندازه برای خرید در اختیار عموم مردم قرار دارد. در همین خصوص، تلویزیون‌های QLED در اندازه‌های 32، 43، 49، 55، 65، 75، 82، 85 و 98 اینچ موجود هستند.

تلویزیون‌های کیولد؛ کوچک، بزرگ و ارزان

یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌هایی که تلویزیون‌های QLED نسبت به تلویزیون‌های OLED، هزینه ساخت تلویزیون‌های بزرگ‌تر از 65 اینچ است. بازار تلویزیون‌های بزرگ روز به روز در حال محبوب‌تر شدن است و از آنجایی که تلویزیون‌های بزرگ اولد گران تمام خواهند شد و از توان مالی بسیاری خارج است، بسیاری شاید به سمت خرید تلویزیون‌های کولد متمایل شوند. به طوری که قیمت تلویزیون 77 اینچ B9 ال‌جی نزدیک به 4000 دلار است ولی تلویزیون‌های کیولد 85 اینچی سری 8 تی سی ال قیمتی نزدیک به 2600 دلار، تلویزیون 75 اینچی Q70 سامسونگ قیمتی نزدیک به 2000 و مدل Q60R هم قیمتی برابر با 1500 دلار دارند. در مورد اندازه‌های 55 و 65 اینچ هم قیمت مدل‌های بالا رده و پیشرفته تلویزیون‌های کیولد مانند Q90 و Q900A سامسونگ از ارزان‌ترین تلویزیون‌های اولد گران‌تر هستند.

بیشتر بخوانید: تفاوت تلویزیون qled با oled | از نظر صفحه نمایش

داستان پیکسل سوختگی تلویزیون‌های اولد (OLED) چیست؟

پیکسل سوختگی غالباً به صورت نقطه‌های سیاه روی صفحه نمایش دوربین دیده می‌شوند. در بعضی موارد ممکن است این‌طور نباشد و بیکسل‌های سوخته نسبت به پیکسل‌های مجاور خود، رنگ‌های متفاوتی داشته باشند و یا کمی تیره‌تر باشند. خود ال‌جی به وجود چنین مشکلی واقف بوده و تلویزیون‌ها را به سیستم دفاعی مجهز کرده است؛ مثلاً اگر تلویزیون شما ۴ ساعت به شکل ممتد روشن باشد، دستگاه پس از خاموش شدن برای رفع سوختگی احتمالی و بازسازی پیکسل‌ها عملیات موسوم به Pixel refresher را به مدت ۷ تا ۱۰ دقیقه انجام می‌دهد.

در واقع ثابت ماندن دراز مدت تصویر در تلویزیون‌های اولد موجب سوختگی پیکسل می‌شود. به عبارتی اگر لوگوی شبکه مورد علاقه شما در محل خود ثابت باشد، حتی روزی چند ساعت تماشای این شبکه هم می‌تواند به سوختگی موقت پیکسل‌ها منجر شود و این موضوع به مرور پیکسل‌های آن قسمت را به شکل دائمی با مشکل مواجه کند، یعنی سوختگی موقت کم کم دائمی ‌شود.

اگر زمانی با پیکسل‌های سوخته مواجه شدید هم می‌توانید با مراجعه به منوی تنظیمات، قابلیت Pixel refresher را به شکل دستی فعال کنید و یک ساعتی منتظر بمانید تا تمام شود. آزمایش هایی که سایت معتبر ریتینگ روی تلویزیون‌های اولد ال‌جی صورت داده است، نشان می‌دهند که پس از گذشت نزدیک به ۸ ماه، با وجود تمام مکانیسم‌های دفاعی مدل OLED دچار سوختگی پیکسل‌ها شده، در حالی که روی صفحه نمایش دو مدل دیگر که هر دو LCD هستند مشکلی به چشم نمی‌خورد.

ناگفته نماند که پیکسل سوختگی برای بسیاری از کاربران شاید اصلاً قابل توجه و محسوس نباشد. از این رو هم است که بسیاری از سایت‌های معتبر همچنان تلویزیون‌های اولد را بهترین تلویزیون‌های موجود در بازار می‌دانند.

آینده تلویزیون‌های OLED و QLED

شرکت‌های سامسونگ و تی سی ال در سال‌های 2019 و 2020 به ترتیب با بهبود نور دهی موضعی و استفاده از فناوری ریز ال ای دی‌ها (mini-LED) سعی در ارتقای تلویزیون‌های بالا رده کیولد خود داشته‌اند. ال‌جی نیز هر سال مدل جدیدی از تلویزیون‌های خود را معرفی می‌کند که تفاوت چندان شاخصی با نمونه‌های سال قبل خود ندارد. اینکه تلویزیون‌های کیولد بتوانند فناوری اولد را از نظر کیفیت تصویر شکست دهند، کمی بعید به نظر می‌رسد.

بیشتر بخوانید: معرفی جدیدترین و بهترین تلویزیون های 49 اینچ ال جی در سال 2020

در حال حاضر شرکت سامسونگ در حال کار روی تلویزیون‌های اولد است. سامسونگ 11 میلیارد دلار در راه‌اندازی تأسیساتی جدید برای ساخت تلویزیون‌هایی تحت عنوان «QD» سرمایه گذرای کرده است که در اصل همان اولد هستند. ساخت تلویزیون‌های اولد سامسونگ از سال 2021 آغاز خواهد شد. از طرفی هم سامسونگ در حال تحقیقات روی ساخت نمونه‌های جدید و پیشرفته از نقاط کوانتومی است که خود بتوانند نور مورد نیاز خود را تولید کنند. در این صورت تلویزیون‌های کیولد شاید بتوانند به کیفیت تصویر اولدها دست یابند.

آینده تلویزیون‌های OLED و QLED
نقاط کوانتومی جدیدی که می توانند نور مورد نیاز خود را تولید کنند.

خلاصه OLED بخریم یا QLED؟

در پاسخ به پرسش مبنی بر اینکه تلویزیون OLED بخریم یا QLED باید بگوییم که این موضع تا حدود زیادی به جیب و سلیقه شما بستگی خواهد داشت. خرید تلویزیون‌های 75 اینچ به بالا در ایران بسیار کم دیده می‌شود و بسیاری از مردم به خرید تلویزیون‌های 55 تا 65 اینچ روی آورده‌اند، از این رو هر دوی اولدها و کیولد‌ها از نظر قیمت یکسان هستند.

از طرفی هم تلویزیون‌های OLED، علی رغم تمامی مزایا و کیفیت تصویر خارق‌العاده‌ای که دارند، معایبی همچون پیکسل سوختگی دارند که شاید با توجه به هزینه‌ای که در ایران باید برای خرید این تلویزیون‌ها پرداخت کنیم، تاب و توان تحمل این مشکل را نداشته باشیم و کلاً قید اولدها را بزنیم. البته همانطور که در بالا نیز اشاره شد تقیبا تمامی سایت های معتبر و کارشناسان اولدها را بهترین تلویزیون‌های حال حاضر جهان می دانند پس این مشکل هم برای بسیاری از کاربران اصل محسوس و مهم نخواهد بود. از طرفی هم تلویزیون‌های کیولد از نظر کیفیت تصویر و زاویه دید کیفیت بدتری از اولد‌ها دارند.

در جمع بندی این موضوع که تلویزیون OLED بهتر است یا QLED و اینکه کدام را بخریم باید عنوان داشت که هر دو از پیشرفته‌ترین فناوری‌های ساخت تلویزیون هستند و نقاط قوت و ضعف خود را دارند. کیفیت ساخت و مشکلات احتمالی در تلویزیون‌های سامسونگ مزیت و کیفیت تصویر خارق‌العاده، زاویه دید عالی، وزن کم و طراحی سبک و خاص از مزایای اولد‌ها به شما می‌رود. اگر دنبال یک تلویزیون با کیفیت تصویر خوب و بدون هیچ مشکلی هستید پس کیولد‌ها گزینه خوبی برای شما خواهند بود اما اگر کیفیت تصویر خیلی برای شما مهم است پس اولد‌ها برای شما مناسب خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

خانه
منو